Selasa, 22 April 2008

SUSU KAMBING.

KHASIAT SUSU KAMBING

Susu kambing adalah makanan semula jadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan harian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, aiskrim, keju dan mentega. Dalam setiap 100 gram susu kambing mengandungi 3-4 peratus protein, 4-7 peratus lemak, 4.5 peratus karbohidrat, 134 gm kalsium dan 111 gm fosfur. Pada masa sekarang, industri kosmetik mengeluarkan pelbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.


KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

* Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A.
* Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah.
* Diperakui oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer.
* Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil.
* Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.


KANDUNGAN PURATA SUSU KAMBING (GM/LITER)

PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN SUSU

Perbandingan kandungan bahan susu mengikut peratus.

PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN

Perbandingan mengikut gm/liter.





Tiada ulasan: